U utrci za predsjednicu SAD-a 2014.
0

Hillary Clinton je diplomatska rock zvijezda

Klix.ba
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Dok se Hillary Clinton sprema da napusti mjesto američke državne sekretarke, niko ne vjeruje da će ona i njen muž Bill nestati sa političke scene kojom dominiraju posljednih 20 godina.

Unatoč pitanjima da li je ona kao državna sekretarka kriva za sigurnosne propuste prije napada na Konzulat SAD-a u Bengaziju prošlog septembra, Hillary je ostala najpopularnija političarka u trenutnoj administraciji.

New York Times ju je nazvao diplomatskom rock zvijezdom, jer je dočekana aplauzima javnosti na raznim mjestima, od Univerziteta Georgtown u Washingtonu pa do mongolske predsjedničke palate. Tokom četiri godine u uredu, Hillary je obišla više zemalja nego iko od njenih prethodnika.

Mnogi vjeruju da će ona, unatoč mnogim demantovanjima, još jednom pokušati da se natječe za predsjedničko mjesto. Eksperti vjeruju da će upravo ona biti kandidatkinja demokrata za izbore 2016. godine.

Tokom izbora 2008. godine, Hillary je bila blizu svog cilja, ali je tada izgubila od sadašnjeg predsjednika Baracka Obame. Mnogi su tada bili iznenađeni činjenicom da je Obama izabrao nju za mjesto državne sekretarke.

Iako je Hillary uvijek bila lojalna Obami i njegovoj administraciji, njeni kritičari kažu da nije uspjela ostvariti nikakvu značajnu pobjedu po kojoj bi je narod pamtio. Mnogi za to krive Obamu, koji je čvrsto kontrolisao politiku kada su u pitanju velika dešavanja u Afganistanu i Iraku te Arapsko proljeće.

Hillary Clinton se mnogo zalagala za ponovnu uspostavu diplomatskih veza sa Pakistanom, ključnim saveznikom za borbu protiv talibana u Afganistanu. Također je uspjela uvjeriti zapadne zemlje da su protiv Irana potrebne veće sankcije. Pored toga, ona je često govorila i o pravima žena.

Eksperti vjeruju da joj Obama nije dao dovoljnu kontrolu nad vanjskom politikom te da je njegovo oslanjanje na specijalne izaslanike još više umanjilo njenu moć.

Ukoliko Obama bude ponovo izabran na mjesto predsjednika, Hillary Clinton je izjavila da će izvršavati svoju dužnost dok joj se ne nađe zamjena. Obama je rekao da bi volio kada bi ona ostala na toj poziciji, ali da je unatoč svim njegovim naporima ona odlučila raditi nešto drugo.