Svijet
0

Hillary Clinton i John McCain pobijedili u New Hampshireu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na temelju do sada prebrojanih glasova na stranačkim izborima u saveznoj državi New Hampshire, američki mediji prognoziraju da je na izjašnjavanju pristaša Demokratske stranke, o predsjedničkom kandidatu za izbore u novembru pobijedila senatorica iz New Yorka Hillary Clinton.

U neočekivano neizvjesnoj utrci – jer su ankete davale prednost njezinom protivniku senatoru Baracku Obami – Hillary Clinton je osvojila nekoliko postotaka glasova više od senatora iz Illinoisa, koji je prošle sedmice pobijedio na stranačkom kolegiju demokrata u Iowi.

Hillary Clinton, koja je u posljednjim anketama zaostajala za senatorom Barackom Obamom za devet posto glasova, uspjela je odnijeti tijesnu pobjedu s 39 prema 37 posto glasova, prema rezultatima s 95 posto birališta u New Hampshireu.

Izlazne ankete su pokazale da su pobjedu Hillary Clinton donijele žene, kojih je 45 posto glasalo za nju, a 36 posto za Obamu, te stariji jer je čak 67 posto demokratskih birača bilo starije od 40 godina, a oni pretežito naginju Clinton, a ne Obami.

Analitičari su također ocijenili da su prednost Clintonovoj donijeli i glasovi članova sindikata, koji će biti još važniji na idućim glasovanjima.

Na stranačkim izborima Republikanske stranke pobijedio je senator iz Arizone John McCain. McCainova pobjeda predstavlja dramatičan povratak predsjedničkog kandidata kojeg su do nedavno gotovo svi otpisivali. Iza McCaina završio je Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa.

McCain je osvojio 37 posto glasova, pet posto više od Mitta Romneya, koji je dugo vodio u svim anketama u New Hampshireu, pa je tako pred Božić imao 12 posto glasova više od protivnika.

Odaziv glasača na stranačke izbore u New Hampshireu bio je vrlo dobar - čini se da je glasalo oko pola miliona ljudi. Stranačka izjašnjavanja u ovoj saveznoj državi na američkom Sjeveroistoku su 'otvorena', što znači da na njima mogu sudjelovati i građani koji nisu registrirani pristaše ili članovi Demokratske odnosno Republikanske stranke.

Stranački izbori nastavljaju se sljedećih sedmica i mjeseci u ostalih 48 saveznih država, a izborni proces odabira predsjedničkih odnosno dopredsjedničkih kandidata završit će krajem ljeta ove godine, na nacionalnim konvencijama Republikanske odnosno Demokratske stranke.