Svijet
0

Hillary Clinton i Barack Obama promijenili ton

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Demokratski kandidati za predsjedničku nominaciju Hillary Clinton i Barack Obama održali su u četvrtak u Los Angelesu posljednju TV raspravu uoči ključnih predizbora 5. februara, ističući međusobne razlike oko rata u Iraku, reforme zdravstva i gospodarstva, ali u blagom, pomirljivom tonu, bez dosadašnjeg prepiranja.

Prva rasprava u kojoj su, nakon povlačenja Johna Edwardsa, ostali "jedan na jedan", bila je suprotnost ranijim oštrim sučeljavanjima, ali zato i jedna od najsadržajnijih do sada. I Clinton i Obama izrazili su punu uvjerenost da će 21. januara 2009. predsjedničku zakletvu položiti jedno od njih dvoje.

Na pitanje voditelja rasprave Wolfa Blitzera sa CNN-a o tome kako bi ih mnogi demokrati kasnije željeli vidjeti zajedno u utrci kao "kombinaciju snova", ni Obama ni Clinton nisu isključili tu mogućnost, ali su kazali kako je prerano za odluku o tome.

Obamin izborni stožer je u četvrtak objavio da je u januaru prikupio 32 milijuna dolara donacija, dok je iz tabora Hillary Clinton objavljen podatak o prikupljenih 26,8 milijuna u posljednja tri mjeseca 2007.

Obama je u raspravi, među ostalim, istaknuo kako je on uvjerljiviji kandidat za okončanje rata u Iraku, jer mu se oduvijek protivio i smatrao da je to "loša ideja i loša strategija". Također je predočio prednosti svog programa subvencioniranog zdravstvenog osiguranja, te fonda od 100 milijardi dolara za pomoć hipotekarnim dužnicima kojima prijeti ovrha nad kućama.

Hillary Clinton je objasnila kako joj je životna preokupacija uvođenje univerzalnog zdravstvenog osiguranja u Americi, kao u drugim razvijenim zemljama.

Na pitanje o posljednjim oštrim napadima njezina supruga, bivšeg predsjednika Billa Clintona na Obamu, objasnila je da se radi o oštrom natjecanju, ali je istaknula da je to njezina kampanja i da predsjednik može biti samo jedan.

Raspravu Clinton-Obama, održanu u Kodak Theatreu u Hollywoodu, gdje se dodjeljuju Oscari, ispred dvorane su pratile hiljade njihovih pristalica s transparentima.

Ključni predizbori na kojima će za stranačke predsjedničke kandidate glasati više od pola Amerike, održavaju se 5. februara na tzv. "super utorak" u 22 savezne države.

Prema anketama, prenosi Hina, prednost ima Clinton koja vodi u desetak država, u osam je izjednačena s Obamom, dok Obama vodi u svom Ilinoisu, te Džordžiji i Alabami na jugu.