Pakistan
0

Hillary Clinton doputovala u Lahore

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u četvrtak ujutro u Lahore, drugog dana svoje posjete Pakistanu, koja je počela u znaku krvavog napada u srijedu ujutro u Peshawaru.

Šefica američke diplomatije trebalo bi da posjeti nekoliko historijskih i vjerskih objekata, sastane s političkim zvaničnicima regije Pendžab i učestvuje na dva okrugla stola sa studentima i poslovnim ljudima, nakon toga vraća se u Islamabad u večernjim satima.

"Nisam samo ovdje radi zvanične diplomatije, već i da odgovorim na pitanja koja postavljaju ljudi u Pakistanu", kazala je Clinton u intervjuu koje su u četvrtak emitirale glavne pakistanske televizije. "Nadam se da je to početak nove strane u našim odnosima", dodala je.

Washington želi proširiti bilateralne odnose, na šta izvjestan broj Pakistanaca gleda negativno, i želi se posvetiti vojnoj saradnji protiv talibana i Al-Qaide.

Posjetu Hillary Clinton Lahoreu, drugom gradu po veličini u Pakistanu, prate izuzetne mjere sigurnosti, dan nakon napada automobilom-bombom u Peshawaru, kada je poginulo 105 osoba.