Svijet
0

Hillary Clinton čvrsto na putu prema nominaciji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Senatorica Hillary Rodham Clinton učvrstila je vodstvo u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, nadmašivši protukandidate u prikupljanju donacija za kampanju u trećem tromjesečju i znantno povećavši prednost u anketama, pokazali su u srijedu objavljeni rezultati ispitivanja javnog mnijenja dnevnika The Washington Post i TV mreže ABC.

Među biračima demokrata i nezavisnim biračima koji su skloni demokratima, Hillary Clinton ima 53 posto potpore, prema 20 posto koliko dobija senator Barack Obama, i 13 posto bivši senator John Edwards.

Clinton ima prvi put potporu iznad 50 posto, i 33 posto prednosti nad Obamom a rast njezine popularnosti, prema ispitivanju, povezuje se s njezinim uvjerljivim stajalištima o glavnim pitanjima kampanje - ratu u Iraku i reformi zdravstva. Uz to, u porastu je uvjerenje birača da ona najbolje zastupa promjenu u odnosu na aktualnu politiku republikanske administracije.

Obamina podrška od 20 posto, najniža je od februara. Po podacima o sredstvima prikupljenim za kampanju od jula do septembra, Clinton je nadmašila Obamu s ukupno 27 milijuna dolara, od čega 22 milijuna za stranačke predizbore za nominacije u januaru i februaru.

Obama je prijavio 19 milijuna za stranačke predizbore i 20 milijuna ukupno.

U drugom tromjesečju ove godine Obama je nadmašio Clinton s 31 prema 21 milijun dolara.

Ukupno, od početka godine, Hillary Clinton je osigurala 63 milijuna dolara za kampanju, a Obama 75 milijuna.

Unatoč naporima protivnika da je prikažu kao osobu koja izaziva podjele, uvjerljiva većina od 57 ispitanih vjeruje da Clinton ima najbolje izglede na predsjedničkim izborima 4. novembra 2008.

Među biračima koji traže "nove pravce i nove ideje" Clinton ima 45 posto, a Obama 31 posto potpore.

Clinton ima sve veću potporu i među ženama i muškarcima. Među ženskim biračima ima 42 posto prednosti nad Obamom, a među muškim biračima 22 posto. Prvi put većina udanih žena (56 posto) podržava Hillary Clinton.

Bivša prva dama SAD-a, kod bijelaca ima prednost od 3:1 pred Obamom, dok je kod Amerikanaca afričkog podrijetla odnos 51 posto za Clinton, a 38 posto za Obamu, prenosi Hina.