Svijet
0

Hillary Clinton: Bush treba povući vojsku iz Iraka prije nego napusti Bijelu kuću

FENA
Demokratska predsjednička kandidatkinja Hilary Rodham Clinton izjavila je u nedjelju u Iowi da bi američki predsjednik morao povući vojsku iz Iraka prije nego napusti predsjednički ured, ocijenivši da bi prebacivanje tog problema na iduću amdinistraciju bilo "vrhunac neodgovornosti".

"Predsjednik je rekao da će to biti ostavljeno njegovu nasljedniku. Smatram to vrhuncem nedogovornosti i osuđujem to", izjavila je senatorica New Yorka tokom okupljanja u Davenportu gdje je zaključila svoju dvodnevnu turneju u povodu kampanje za predsjedničke izbore 2008.

"Njegova je bila odluka da se ide u rat, otišao je s loše zamišljenim planom, nestručno pripremljenom strategijom, pa od njega očekujemo da izvuče našu zemlju iz toga prije nego napusti ured", kazala je Hillary Clinton.

Glasnogovornik Bijele kuće Rob Saliterman izjavio je kako je razočaran time što Hillary Clinton kritizira Bushov novi plan za Irak s "partizanskim napadom koji šalje lošu poruku našim vojnicima i iračkom narodu".

Kao protivnica Bushova plana da pošalje nove kontigente vojnika u Irak, Clinton je bila izvrgnuta kritikama dijela demokrata zbog sporosti u protivljenju ratu u Iraku te oklijevanja da se odrekne svoga glasa kojim je 2002. digla ruku za rat, javila je Hina.

Na konferenciji za novinare prije napuštanja Iowe, objasnila je zašto taj glas ne smatra pogreškom.

"Duboko žalim zbog načina na koji je (Bush) iskoristio svoj autoritet. Tragična je pogreška kako je zamislio taj rat i kako ga je vodio, posebno nestručnost u planiranju i primjeni svoje politike",

izjavila je Hillary Clinton.