SAD
0

Hillary Clinton, Biden i senatori žale za preminulim senatorom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je izrazila žaljenje zbog smrti senatora Edwarda Kennedyja, nazivajući ga "jednim od najvrsnijih američkih državnika i dragim prijateljem".

"Njegova baština živjet će u srcima i umovima miliona Amerikanaca koji su slobodniji, zdraviji i prosperitetniji zbog njegovih napora", istakla je Clinton u saopćenju koje je objavio State Department.

"Kao što je rekao, rad se nastavlja, ciljevi ostaju, nada živi i dalje, a san nikada neće umrijeti", kazala je Clinton, citrajući poznati Kennedyjev govor iz 1980. u kojem je priznao poraz na demokratskim predsjedničkim predizborima.

Porodica Kennedy bila je bliska Hillary Clinton i njeznom suprugu, bivšem predsjedniku Billu Clintonu. Clintonova fondacija u srijedu je objavila saopćenje u kojem bivši predsjednik odaje priznanje Kennedyu kao "jednom od najutjecajnijih čelnika našeg vremena" i jednom od "najvećih senatora u historiji SAD-a".

Uprkos bliskosti s Clintonovima, Edward Kennedy u izjednačenoj utrci za demokratsku nominaciju 2008. nije podržao Hillary Clinton, već Baracka Obamu, što se smatra jednim od ključnih doprinosa njegovu osvajanju kandidature i kasnijoj pobjedi na izborima.

Potpredsjednik Joe Biden u emotivnom je istupu kazao da je Amerika izgubila "uistinu izuzetnog čovjeka".

"Da parafraziram Shakespearea, ne mislim da ćemo ikada vidjeti nekog poput njega. Mislim da baština koju ostavlja nisu samo ključni zakoni koje je donosio, već kako je pomogao ljudima da gledaju sebe i jedni druge", rekao je američki potpredsjednik, ističući svoje staro prijeteljstvo s Tedom Kennedyjem i podršku koju je dobijao od njega, te njegov "zarazni optimizam".

Republikanci i demokrati u Kongresu u srijedu su stavili na stranu svoja neslaganja, izražavajući žaljenje zbog odlaska jednog od najutjecajnijih senatora, s gotovo polustoljetnim zastupničkim stažom.

U svojim su izjavama opisali Kennedyja kao neumornog i strasnog zagovornika građanskih prava i socijalne pravde, koji je ustrajno tražio zajednički jezik s republikancima da bi postigao svoje zakonodavne ciljeve.

"Ted Kennedy je istodobno bio i najstranačkije orijentiran i najkonstruktivniji", a prelazio je stranačke granice i premošćivao razlike bolje od ijednog demokrata", izjavio je senator Lamar Alexander, republikanac iz države Tennessee.

Senator Mel Martinez iz Floride, bivši predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora, nazvao je Kennedyja "lavom Senata".

Republikanac John McCain, koji je zajedno s Kennedyjem 2007. bezuspješno pokušao progurati reformski zakon o useljeništvu, opisao ga je kao "nezamjenjivog kolegu" i nekoga ko je "iskreno tražio zajednički jezik među nama, kako bi se postigao napredak na aktuelnim pitanjima".

Bivši demokratski predsjednik Jimmy Carter, koji je porazio Kennedyja u utrci za predsjedničku nominaciju 1980., izjavio je za CNN kako se nada da će Kennedyjeva predanost unapređenju zdravstvene zaštite nadahnuti Kongres da ove godine reformira zdravstveni sistem.

Skupina Konzervativci za prava pacijenata, koja se protivi demokratskoj reformi zdravstva, objavila je u saopćenju da je suspendovala kampanju oglašavanja, "iz poštovanja prema porodici Kennedy".

Demokrati su istakli Kennedyjevu strast za socijalnu pravdu tokom 47-godišnje senatske karijere.

Neumorno je radio da izvuče Amerikance iz siromaštva, promicao građanska prava i davanje prilike svima, izjavio je senator iz Connecticuta, Chris Dodd.