Svijet
0

Hillary brani prava homoseksualaca

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Senatorka iz reda Demokrata Hillary Rodham Clinton izjavila je da bi kao predsjednik Sjedinjenih Država štitila prava homoseksualaca i eliminirala nejednakosti federalnih zakona u vezi sa istospolnim parovima.

Istakla je da države New Jersey i Massachusetts proširuju prava gay parova, a federalna vlada bi to trebala uzeti u obzir i uvesti ista prava i na federalnom nivou, piše AP.

"Potrudit ću se da to postignemo," bila je uvjerljiva Hillary. U intervjuu za Philadelphia Gay News rekla je kako njen muž i ona imaju mnogo bliskih prijatelja širom države koji su homoseksualci.

"To je dio mog života," izjavila je i priznala da kad je pitaju zašto ne mogu stupiti u brak, mora im odgovoriti da je to pitanje koje uređuje svaka od američkih država pojedinačno.

"Države počinju ozbiljno da se bave cijelim nizom pitanja, uključujući i brak, naravno, u okviru svojih ustava," primijetila je. "Očekujem da se uloži više truda u toku narednih par godina kako bi se postigao napredak u ovom važnom segmentu."