Svijet
0

Hill vidi napredak u odnosima s Pjongjangom

FENA
Izaslanik SAD-a u nuklearnim pregovorima Christopher Hill izjavio je danas da Sjeverna Koreja napreduje u demontiranju atomskih kapaciteta, ali je naglasio da je potrebno još razgovora da bi ta zemlja potpuno odustala od nuklearnog programa.

"Oni demontiraju sva tri postrojenja i sve ide prema planu", istakao je Hill po dolasku u Tokio, gdje će razgovarati s japanskim zvaničnicima.

Hill je istakao da, zbog tehničkih razloga, demontiranje tih kapaciteta neće biti u potpunosti završeno do kraja godine, ali je naglasio da "sve ide glatko".

Američki diplomat je u srijedu, na kraju svoje trodnevne posjete Pjongjangu, predao pismo predsjednika Georgea Busha za sjevernokorejskog lidera Kim Jong Ila, podsjećaju zapadne novinske agencije.

Bush je, svojevremeno, Sjevernu Koreju nazvao dijelom "osovine zla", zahtijevajući od te komunističke zemlje da odustane od svojih nuklearnih planova u zamjenu za dobijanje međunarodne pomoći.

Hill je rekao da ne zna odgovor na Bushovo pismo, koje je predao šefu sjevernokorejske diplomatije.

Prema tumačenju iz Bijele kuće, Bushovo pismo je znak da je američko strpljenje ograničeno, ali i signal da postoji spremnost da se otvori nova linija komunikacije sa izoliranom komunističkom zemljom.

Bush, koji je izbjegavao bilo kakve kontakte s Kimom, nazivajući ga i "tiraninom", u pismu, koje je u Pjongjang odnio Hill, sjevernokorejskom lideru se obratio sa "Dragi gospodine predsjedavajući".