Svijet
0

Hill: Sjeverna Koreja želi denuklearizaciju

FENA
Christopher Hill
Christopher Hill
Američki posrednik Christopher Hill izjavio je u petak kako je Sjeverna Koreja spremna hitno ugasiti svoj nuklearni reaktor Yongbyon u skladu sa sporazumom postignutim u ovoj godini.

Hill je, govoreći na konferenciji za novinare u Seulu po povratku sa Sjevera, također izjavio da su i SAD i Sjeverna Koreja potvrdili svoje obaveze iz februarskog sporazuma koji ima za cilj denuklearizaciju Sjeverne Koreje, kao i što skoriji sastanak predstavnika šest strana u pregovorima, javio je AP.

"Razgvori su bili veoma detaljni, veoma značajni i vjerujem da su također bili veoma korisni i pozitivni", izjavio je Hill na zajedničkoj konferenciji za novinare s južnokorejskim kolegom Chun Yung-woom.

"DNRK je negovijestio kako je spreman hitno ugasi reaktor Yongbyon kako se poziva u februarskom sporazumu", izjavio je Hill, spominjuući kraticu zvaničnog imena Sjeverne Koreje.

Hill je izjavio kako je Sjever spreman da onesposobi reaktor, također u skladu sa sporazumom, "iako moramo razraditi detalje".

Iako je ustvrdio da se denuklearizacija Sjeverne Koreje može ostvariti, Hill je također rekao da će za to trebati vremena i napora.

"Osjećam da ćemo biti u stanju da ostvarimo naše ciljeve, a to je potpuna denuklearizacija, ali je opterećujuće u realizaciji te činjenice što ćemo uložiti puno vremena, puno napora, puno rada u ostvarenju toga", izjavio je Hill.

U februaru je Sjeverna Koreja obećala Kini, Japanu, Rusiji, Južnoj Koreji i SAD, ostalim članicama u šestostranim pregovorima, da će ugasiti svoj glavni objekt za preradu nuklearnog goriva u Yongbyonu do sredine aprila.

To je, ipak, bilo odgođeno zbog sporenja oko 25 miliona dolara navodno tajnih sjevernokrejskih sredstava zamrznutih u banci u kineskoj teritoriji Makau.

Hill je izjavio kako je pozvan da posjeti Sjevernu Koreju i da nije učinio nikakve napore da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Ilom.

Rijetka posjeta Pyongyangu jednog visokorangiranog američkog zvaničnika došla je u jeku nadanja da je Sjeverna Koreja na rubu da poduzme konkretne mjere na ispunjenju svojih obaveza da ugasi nuklearni reaktor kako je obećala u februarskom sporazumu.

Uprkos obećanjima Sjeverne Koreje, šestostrani proces, koji je počeo u augustu 2003., nije uspio polučiti nijednu konkretnu akciju te zemlje ka denuklearizaciji.

Sjeverna Koreja prošlog oktobra je obavila svoju prvu nuklearnu probu.