Svijet
0

Hill: Proces gašenja nuklearnog programa Sjeverne Koreje počet će uskoro

FENA
Reuters
Reuters
Američki nuklearni pregovarač Christopher Hill izjavio je u ponedjeljak kako bi se zakočeni proces gašenja sjevernokorejskog nuklearnog programa mogao nastaviti u roku od nekoliko sedmica sada kada je spor oko transfera sjevernokrejskih sredstava okončan.

Hill, koji je u ponedjeljak stigao na razgovore, izjavio je, međutim, kako će trebati još raditi da se proces vrati u pravi kolosijek nakon što je mjesecima bio zakočen sporenjem oko sjevernokorejskih sredstava, javio je AP.

Sjeverna Koreja pozvala je tokom vikenda inspektore iz Međunarodne agencije za atomsku energiju da je posjete dok se transfer oko 25 miliona dolara kompletira.

"Politička volja je nešto što će nam trebati, ali s tehničke tačke gledišta mislim da je to prilično izvodivo", izjavio je Hill na konferenciji za novinare u Pekingu.

Naš je osjećaj da će to biti učinjeno u roku od nekoliko sedmica, ne mjeseci", izjavio je Hill o procesu ponovnog gašenja reaktora. Kazao je da Sjeverna Koreja još mora da zatvori i zapečati svoj reaktor u Yongbyonu, a inspektori IAEA moraju to nadzirati.

U Beču je glasnogovornica IAEA Melissa Fleming potvrdila da je sjevernokorejski poziv primljen i da će o "narednim koracima" biti raspravljano u ponedjeljak.