Svijet
0

Hill: Pregovori o sjevernokorejskom nuklearanom programu "korisni"

FENA
Christopher Hill
Christopher Hill
Višestrani pregovori o sjevernokorejskome nuklearnom pitanju su "korisni", izjavio je u srijedu u Berlinu glavni američki pregovarač za ovo pitanje Christopher Hill, koji je izrazio nadu da bi se oni mogli nastaviti ovog mjeseca.

Nakon što je u utorak šest sati razgovarao u njemačkoj prijestonici sa sjevernokorejskim kolegom Kim Kye-gwanom, Hill je izjavio da će se s njim ponovo sastati u srijedu, ali i u četvrtak, javio je AFP.

"Kad imate šest sati razgovora i imat ćete ih još, onda se izvjesno može govoriti o korisnim razgovorima", kazao je američki pregovarač tokom susreta koji je organizirala Američka akademija u Berlinu.

Odbivši da govori o sadržaju razgovora u Berlinu, Hill je kazao kako se nada da će se pregovori, prekinuti u decembru, nastaviti "u januaru". On je naglasio da je susret sa Sjevernokorejcem prvi koji je s njim imao izvan Pekinga.

Susret u Berlinu prethodi Hillovoj posjeti Južnoj Koreji, Kini i Japanu kako bi se nastavile konsultacije sa zemljama koje učestvuju u višestranim pregovorima.

Kina, Japan, dvije Koreje, Rusija i SAD su se sastali u decembru, nakon prekida od godinu dana, da nastave s pregovorima, ali nije zabilježen nikakav pomak.

Sjeverna Koreja je aktivirala svoju prvu atomsku bombu 9. oktobra 2006. godine i izazvala osudu Vijeća sigurnosti UN-a koji joj je izglasao sankcije.