Svijet
0

Hill pozvao na što brže gašenje reaktora u Yongbyonu

FENA
Vodeći američki posrednik u sjevernokorejskim nuklearnim pregovorima pozvao je u utorak na brzi napredak u zatvaranju sjevernokorejskog reaktora kada UN-ovi inspektori posjete komunističku zemlju iduće sedmice.

Posjeta iduće sedmice inspektora Međunarodne agencije za atomsku emnergiju (IAEA) bit će prvi konkretni korak ka uništenju sjevernokorejskog nuklearnog programa nakon napretka ostvarenog tokom vikenda u finsnsijskom sporenju koje je odgodilo provedbu sporazuma o razoružanju, javio je AP.

"Želimo da IAEA brzo bude u stanju da dođe do sporazuma i da prisustvujemo gašenju reaktora", izjavio je novinarima pomoćnik američkog državnog sekretara Christoher Hill.

IAEA, čije je sjedište u Beču, saopćila je da će poslati inspektore u Sjevernu Koreju iduće sedmice, moguće čak i do ponedjeljka, da razgovaraju o tome kako da nadziru i potvrde gašenje nuklearnog reaktora Yongbyon, kako je dogovoreno s vlastima u Pyongyangu na osnovu februarskog sporazuma.

Na osnovu sporazuma postignutog u Pekingu s Kinom, Japaanom, Rusijom, Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama, Sjeverna Koreja je obećala da će ugasiti reaktor do sredine aprila.

Dosad, ipak, nije postavljen nikakav rok za Pyongyang da ispuni obećanje nakon što je prvi rok propušten.

Hill, koji je na regionalnoj turneji po Pekingu, Seulu i Tokiju, izjavio je kako se nada gašenju "za nekoliko sedmica, ne mjeseci".

Ruska novinska agencija Interfax, pozivajući se na neidentifikovanog sjevernokorejskog zvaničnika, javila je u ponedjeljak kako Pyongyang planira gašenje reaktora do druge polovine jula.

"Ponavljam, mi zaista moramo da se vratimo ranijem tempu ukoliko želimo da se držimo vremenskih rokova", izjavio je Hill, naglašavajući potrebu da se nadoknadi vrijeme izgubljeno bankarskim sporenjem.

Američki diplomat je izjavio da je u kontaktu s IAEA-im i da uviđa "potrebu da djelujemo brzo".