Svijet
0

Hill očekuje nastavak razgovora sa Sjevernom Korejom

FENA
Glavni američki pregovarač o sjevernokorejskome nuklearnom razoružanju Christopher Hill nalazi se u Tokiju, na pola puta četverodnevnih konsultacija s regionalnim saveznicima.

On je rekao kako očekuje da će se multilateralni razgovori sa Sjevernom Korejom produžiti i idućih sedmica.

Pomoćnik državne tajnice Christopher Hill sastao se u subotu u Tokiju sa svojim kolegom Kenichirom Saseom, glavnim japanskim pregovaračem u šestostranim pregovorima namijenjenim okončanju sjevernokorejskoga nuklearnog programa.

Sjedinjene Države, Japan, Kina, Rusija, Južna i Sjeverna Koreja održali su u Pekingu u decembru, i bez napretka, svoju posljednju sesiju pregovora koji traju već tri godine.

Ipak, ranije ove sedmice je u Berlinu Hill imao neuobičajen - jedan na jedan - sastanak sa sjevernokorejskim pregovaračem Kim Qu-kwanom. Obje strane iznijele su nejasne stavove o izgledu budućih pregovora.

Hill sada obavještava azijske partnere o susretu u Berlinu i izjavio je da će biti potrebno još diplomatije.

"Svakako smo postigli dogovor da se šestostrani razgovori nastave što prije i dogovor o nastavku BDA pregovora, za koje očekujemo da će početi već sljedeće sedmice", kazao je on.

BDA razgovori, koje spominje Hill, odnose se na zamrznuta sredstva Sjeverne Koreje u Banci Delta u Makauu, što je trenutno i najveći problem u razgovorima sa Sjevernom Korejom.

Samo nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja potpisala dogovor u načelu 2005. o okončanju svoga nuklaernog programa, američki sekretarijat za finansije uveo je sankcije Banci Delta Azija zato što je navodno pomogla Sjevernoj Koreji prilikom pranja novca i falsifikovanja američkih dolara. Kao rezultat, ta banka je zamrznula 24 miliona dolara na sjevernokorejskim računima.

Mnoge druge međunarodne banke dobrovoljno su odbile raditi sa poslovnim ljudima u Sjevernoj Koreji kako bi izbjegle američku provjeru. Kao odgovor na to Sjeverna Koreja bojkotira šestostrane pregovore o nuklearnom razoružanju više od godinu dana.

Tek nakon što je Sjeverna Koreja izvršila svoju prvu nuklearnu probu u oktobru, saglasila se da nastavi pregovaranje. Ali i kada se to dogodilo, zvaničnici Sjeverne Koreje odbili su da razgovaraju o bilo čemu osim o BDA pitanju.

Zvaničnici američkog sekretarijata za finansije, prenosi VoA, očekuju da će se sastati sa sjevernokorejskim vlastima već u ponedjeljak kako bi raščistili put ka pregovorima o nuklearnom programu.