Svijet
0

Hill očekuje denuklearizaciju Sjeverne Koreje u 2008.

FENA
Christopher Hill, američki pregovarač zadužen za sjevernokorejski nuklearni program, koji se trenutno nalazi u posjeti Seulu, prije posjete Sjevernoj Koreji u ponedjeljak, saopćio je da očekuje denuklearizaciju te zemlje u 2008.

"Trebalo bi završiti denuklearizaciju zemlje u 2008.", rekao je Hill u petak u Seulu prije posjete Sjevernoj Koreji u ponedjeljak, gdje će razmotriti razbijanje nuklearnog postrojenja u Yongbijonu, sjeverno od Pjongjanga, koje je u toku.

Sljedeća faza programa denuklearizacije trebala bi biti centralna tema budućih pregovora ušestero u Pekingu, koji bi se, prema medijima, mogli održati od 6. do 8. decembra.

"Želio bih razgovarati o načinu na koji treba predočiti stvari prije iduće faze. Ne može se ostaviti nedovršen posao", rekao je Hill, koji je razgovarao s južnokorejskim ministrom za ujedinjenje Leejem Jae-Joungom.

Američki pregovarač je izjavio u srijedu u Tokiju da se iduće sedmice želi sam uvjeriti u napredak koji je postigla Sjeverna Koreja na razbijanju svog nuklearnog reaktora.

Hill je u srijedu izjavio da Kina pokušava organizirati novi susret ušestero u drugoj polovini iduće sedmice, ali da još očekuje odgovore učesnika.