Svijet
0

Hiljadu demonstranata protiv izgradnje zida na Zapadnoj obali

FENA
Izraelska vojska upotrijebila je u petak suzavac i vodene topove da bi rastjerala hiljadu demonstranata koji su protestirali protiv izgradnje izraelskog "zida" u jednom selu na Zapadnoj obali, izvještava AFP.

Demonstranti, Palestinci te strani i izraelski aktivisti okupili su se u selu Bilin kako bi označili "dvije godine narodne borbe" protiv izgradnje zida u tom sektoru.

Oni su pokušali otvoriti gvozdenu ogradu koja služi za "vrata" na zidu, ali su ih vojnici spriječili, upotrijebivši suzavac i vodene topove. Petnaest demonstranata je lakše povrijeđeno u nemirima, izvijestili su očevici.

Stotine Palestinaca i stranih aktivista demonstrira svakog petka protiv izgradnje ovog zida, posebno u Bilinu, koji je postao simbol palestinske borbe protiv "izraelskog zida, koji duboko zalazi na palestinsku teritoriju".

Izrael ovaj zid predstavlja kao "protuterorističku ogradu", dok ga Palestinci nazivaju "zidom aparthejda", jer zalazi duboko na Zapadnu obalu i stvara velike probleme kod stvaranja pouzdane palestinske države.