Italijanke protiv Berlusconija
0

Hiljade žena na ulicama: "Italija nije javna kuća!"

FENA
(Foto: Reuters)
Nekoliko hiljada žena protestvovalo je u nedjelju diljem Italije zbog seksualnog skandala u koji je umiješan premijer Silvio Berlusconi; navode da je time povrijeđeno njihovo dostojanstvo i da su ojačani zastarjeli stereotipi koji se odnose na spolove.

Talijanke su prošetale ulicama Napulja i Palerma tražeći Berlusconijevu ostavku. One su nosile transparente i uzvikivale: "Italija nije javna kuća!"

Protestne šetnje u više od 200 talijanskih gradova predvodile su glumice, političarke i druge poznate žene, a slični protesti bit će održani i u drugim zemljama, od SAD-a do Grčke, javio je Reuters.

"Tražimo od svih žena da brane svoje dostojanstvo, a muškarce pitamo ako ne sada - kada?", poručili su organizatori protesta na web stranici.

Tužitelji su u srijedu tražili pokretanje sudskog postupka protiv Berlusconija (74), optuživši ga da je plaćao seksualne usluge jednoj igračici u noćnom klubu kada je bila maloljetna, što je u Italiji kazneno djelo.

Premijer, koji je u prošlosti preživio više seksualnih skandala, tvrdi da nije kriv i kaže da su takve optužbe "odvratne i sramne", naveo je Reuters. Nekoliko žena koje su njegove pristalice protekle sedmice je održalo skupove potpore Berlusconiju.

"Podržavamo ga svim srcem zato što, kao što on kaže, ljubav uvijek pobjeđuje mržnju", rekla je sa suzama u očima Stella Falcetta, jedna od sudionica takvog skupa održanog u petak u Milanu.

Talijanske novine već sedmicama objavljuju sadržaj snimaka korištenih u istrazi protiv Berlusconija, na kojima se govori o ogromnom novcu, seksualnim igrama i poklonima koje su dobivale žene koje su dolazile na zabave u Berlusconijevoj vili.

Aktivisti kažu da je jednostrano predstavljanje žena kao seksualnih objekata nanijelo štetu odnosima među spolovima i pridonijelo promoviranju kulture u kojoj žene vide prodaju dobrog izgleda kao jedini način da uspiju u životu.

"Velike grudi, uski kukovi i uvijek dostupna: to je praktično postao imperativ za svaku ženu zato što televizija i novine predstavljaju isključivo ovakav tip žene", kaže Lorella Zanardo, autorica dokumentarca Žensko tijelo.

"Slika snažne i emancipirane žene i ovdje teško prolazi, iako u Italiji postoji mnogo takvih žena", zaključila je ona.