Kina
0

Hiljade vozila ponovo zarobljeno u saobraćajnoj gužvi

Sarajevo-x.com
Više od 10.000 vozila zarobljeno je u 120 kilometara dugoj saobraćajnoj gužvi na kineskoj saobraćajnici koja povezuje Peking i Tibet, javlja BBC.

Kineska državna televizija izvijestila je da 120 kilometara duga dionica autoputa u mongolskoj regiji više liči na veliki parking nego na autoput.

Većina vozila zaglavljenih u gužvi, koja je počela u utorak, su kamioni koji prevoze ugalj iz mongolske regije u Peking.

Ovo nije prvi put da u Kini dolazi do saobraćajnih kolona, a posljednja koja je bila duga 100 kilometara raščistila se prošle sedmice. Vlasti za saobraćajne gužve krive loše puteve.

Peking ima više od 20 miliona stanovnika, pa je spomenuta cesta jedna od najprometnijih zbog velike potrebe za sirovinama.

Veliki broj kamiona sa ugljem dolaze svakodnevno da bi se osiguralo konstantno snabdijevanje elektrana, koja proizvodi više od polovinu električne energije potrebne glavnom gradu.

Kritičari tvrde da se Kina i dalje bori da održi korak sa zahtjevima njene rastuće ekonomije, te da će ovakve gužve vjerovatno postati nešto sasvim normalno.