Kilometarske kolone
0

Hiljade vozača od četvrtka bilo zarobljeno u Rusiji zbog snijega

Klix.ba
Foto: Itar-Tass
Foto: Itar-Tass
Hiljade vozača je od četvrtka bilo zarobljeno u ogromnim saobraćajnim gužvama na autoputu koji povezuje Moskvu i St. Petersburg, a gužve su nastale nakon obilnog snijega koji pada danima.

Ministarstvo za hitne slučajeve poslalo je 175 spasilaca i 100 vozila za čišćenje snijega kako bi pomoglo da se stvari na ovoj autocesti dovedu u red.

Do ponedjeljka ujutro po lokalnom vremenu saobraćaj je počeo funkcionisati, a lokalne vlasti su saopćile da su se vozila počela kretati normalnom brzinom.

U međuvremenu, ruske vlasti su saopćile kako su zarobljenim vozačima osigurale hranu i vodu, ljekarsku pomoć i gorivo. Međutim, prema pisanju lokalnih medija koji su uspjeli razgovarati s nekim od ovih vozača, neki od njih imali su loša iskustva, kažu da neki nisu dobili nikavu pomoć, iako ima vozača koji su navodno vidjeli da su spasioci dijelili tople napitke i sendviče u blizini grada Tver.

Ministarstvo za hitne slučajeve i vanredne situacije savjetovalo je vozačima da do daljnjeg izbjegavaju cestu M-10 i radije koriste M-9.

Neki od vozača su proveli tri dana zaglavljeni na cestama, a ruski mediji izvještavaju da je situacija bila krajnje kritična jer većina ih nije imala hrane, vode niti goriva te im je bilo veoma hladno. Dodatni problem je bio što na većini vozila nisu bile zimske gume te se nisu mogla kretati po skliskoj cesti.