20. januara
0

Hiljade vojnika na Obaminoj inauguraciji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pentagon će mobilizirati na hiljade vojnika da zaštiti Washington od bilo kakvog napada tokom ceremonije inauguriranja novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame, kojoj će prisustvovati na hiljade osoba, objavio je u srijedu visoki vojni dužnosnik.

Američke snage bit će 20. januara angažirane u zračnim patrolama da organiziraju široku mrežu ljekarske podrške te da pomognu snagama za održavanje reda u pružanju sigurnosti u glavnom američkom gradu, objasnio je general Gene Renuart, šef komande Sjever SAD-a.

"Nismo identificirali posebne prijetnje, ali za jedan tako poseban događaj, tako važan i historijski, moramo biti spremni da odgovorimo ako se nešto desi", rekao je on tokom susreta s novinarima.

Oko 7.500 aktivnih vojnika i 4.000 nacionalnih čuvara učestvovat će u tim operacijama povodom inauguracije 44. predsjednika SAD-a.

Osim toga, američko-kanadska komanda sjevernoameričke svemirske odbrane pojačat će broj svojih zračnih patrola iznad SAD-a kako bi spriječili napad poput onog od 11. septembra.

U Washingtonu će biti raspoređene protuzračne odbrambene rakete Patriot.

Specijalne jedinice bit će također spremne da interveniraju u slučaju napada hemijskim oružjem.

"Oprezno je poći od principa da teroristi ili zločinci počine napad da prekinu inauguraciju.

"Dakle, oprezno je pripremiti se u slučaju da se suočimo s takvom vrstom stvari, da budemo spremni da spriječimo i odgovorimo na napade", zaključio je general.