Rusija
0

Hiljade vojnika i vatrogasaca u borbi sa požarima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hiljade vatrogasaca potpomognutih vojskom bore se u subotu sa šumskim požarima u kojima je život izgubilo tridesetak osoba, a uništena su cijela sela u zapadnom dijelu Rusije nakon vala nezapamćenih vrućina.

"Vlasti su angažovale preko 2.000 vojnika u borbi s požarima koji su pogodili Moskovsku i okolne regije, izjavio je glasnogovornik ministarstva odbrane agenciji Itar-Tass.

Ministarstvo za hitne situacije preciziralo je da 16.000 vatrogasaca uz pomoć 56 helikoptera i aviona pokušava da ugasi vatru.

Četiri stotine požara još uvijek je bjesnilo u subotu ujutro na površini preko 120.000 hektara, dok je 387 ugašeno posljednjih dana, navodi se u saopćenju istog ministarstva.

Jaki vjetrovi kompliciraju rad vatrogasaca u Nijni Novgorodskoj regiji, jednoj od najviše pogođenih, s jedanaest odvojenih žarišta koja su u subotu ujutro još bila aktivna, prema istom izvoru.

Prema podacima iz različitih regija zapadnog dijela Rusije, 29 osoba izgubilo je život u požarima koji su uslijedili nakon nezapamćenih vrućina s temperaturama blizu 40 stepeni, prenosi AFP.