Svijet
0

Hiljade vojnika i policajaca na ulicama Mijanmara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hiljade vojnika i policajaca razmješteni su danas u najvećim mijanmarskim gradovima kako bi i najupornije demonstrante sklonili sa ulica, dok najnovijim noćašnjim hapšenjima nastoje da i dalje demoralištu one koji očekuju okončanje višedecenijske vlasti vojne hunte u Mijanmaru, ocjenjuju posmatrači.

U međuvremenu se specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Ibrahim Gambari danas u Jangonu sreo sa uhapšenom predvodnicom opozicije u Mijanmaru Ang San Su Ći, javila je američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP). Detalji razgovora koji je trajao oko 90 minuta nisu poznati, izjavile su diplomate koje su željele da ostanu anonimne.

Tokom pošle noći u najveće gradove u zemlji na jugoistoku Azije stiglo je pojačanje od 20.000 pripadnika vladinih trupa koji treba da osiguraju da će demonstrati biti uklonjeni sa ulica, naveo je jedan azijski diplomata, a prenijela američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP).

"Bezbjednosne snage demonstriraju svoju snagu i mislim da je mogućnost da demonstranti izađu na ulice i mobilišu dovoljno sunarodnika za obaranje vojne hunte ravna nuli", ocijenio je jedan neimenovani diplomata.

Prema tom diplomati, one učesnike protesta koji su osumnjičeni da su predvodnici i organizatori višednevnih protesta vlasti i dalje hapse, pa se procjenjuje da će njihov broj dostići 1.000. Pošto su veliki zatvori u zemlji pretrpani, uhapšeni su zatvoreni u univerzitetskim zgradama i obrazovnim institutima, tvrdi AP.

Specijalni izaslanik UN Gambari, bivši nigerijski ministar spoljnih poslova, juče je stigao u Mijanmar (bivša Burma) u novi huntinu prestonicu Najpjidav, 385 kilometra sjeverno od Jangona. Mada nije javno saošteno sa kime je Gambari razgovarao, u diplomatskim krugovima se može čuti da se on, gotovo sigurno sreo sa vođom hunte generalom Tan Šveom pošto ovaj jedini ima ovlašćenja da izaslaniku UN da dozvolu za susret sa Ang San Su Ći, prenio je Rojters.

Međunarodna zajednica očekuje da će Gambari uspjeti da ubjedi vojnu huntu da prekine nasilje i da, umjesto oružjem, pregovorima riješi situaciju i okonča masovne prodemokratske demonstracije protiv vlasti koja traje 45 godina.

U Jangon bi večeras po lokalnom vremenu trebalo da stigne i zamjenik japanskog ministra inostranih poslova Mitodži Jabunaka, potvrdili su neimenovani izvori iz ministarstva inostranih poslova Mijanmara, prenosi agnecija AP.

Japanska novinska agencija Kjodo je saopštila da će biti upriličen susret visokog japanskog diplomate sa mijanmarskim ministrom inostranih poslova Njan Vinom i unutrašnjih poslova generalnom Maung Oom. Jabunaka namjerava da protestuje zbog smrti japanskog novinara Kendžija Nagaija koji je ubijen u Jangonu u četvrtak kada su vojnici, sa automatskim oružjem otvorili vatru po demonstrantima.

Vojna hunta je za četiri dana suzbijanja mirnih antivladinih protesta ubila najmanje deset ljudi, a zapadne vlade smatraju da je broj žrtava, vjerovatno, mnogo veći, prenijele su zapadne novinske agencije.

Od kada su se budistički sveštenici koji su visoko cijenjeni među stanovništvom Mijanmara uključili u demonstracije i krenuli u masovne protestne marševe tokom prošle nedjelje, broj prisutnih na protestima je porastao na 70.000. To je navelo vojnu huntu da, prije dva dana uvede policijski čas u zemlji i zabrani okupljanje više od pet osoba. Demonstranti zahtijevaju raspuštanje vojne vlade, poštovanje ljudskih prava i političkih sloboda, otpočinjanje procesa nacionalnog pomirenja i oslobađanje Su Ći, dobitnice Nobelove nagrade za mir.