Ugodna blagdanska atmosfera
0

Hiljade vjernika i turista se slilo u Betlehem povodom Božića

Sarajevo-x.com
Blagdanska atmosfera u Betlehemu (Foto: AFP)
Deseci hiljada turista i kršćanskih hodočasnika okupilo se za Badnjak u rodnom mjestu Isusa Krista Betlehemu u vjetrovitoj i kišnoj noći.

Kako prenose agencije, ovo je najveći skup u Betlehemu u posljednjih deset godina. Betlehem, palestinski grad na Zapadnoj obali, našao se u teškim vremenima nakon palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije koji je izbio krajem 2000. Kako su borbe oslabile u proteklih nekoliko godina, turisti su se vratili u velikom broju i svi gradski hoteli su popunjeni.

"Prekrasno je biti ovdje gdje je Isus rođen," rekla je novinarima Irma Goldsmith (68) iz Virginije, SAD, prenosi Washington Post.

"Svake godine gledam Božić u Betlehemu na TV-u, ali kad ste ovdje, onda je to nešto drugo. Osjećaj je nevjerovatan", dodala je ona.

Na trgu Manger u Betlehemu je postavljeno božićno drvo visoko 15 metara, a u gradu je prava blagdanska atmosfera, što je posebno obradovalo ugostitelje. Kiša je počela padati u ranim večernjim satima pa su mnogi ljudi otišli s trga i utočište našli u obližnjim restoranima.

Među posjetiteljima je bio iznenađujuće veliki broj muslimanskih porodica, koje također uživaju u blagdanskoj i ugodnoj atmosferi u gradu. Naime, od nekada većinski kršćanskog grada, dvije trećine od 50.000 stanovnika Betlehema sada su muslimani.

"Mi volimo podijeliti ovaj blagdan s našom kršćanskom braćom", rekao je Amal Ayash (46), koji je došao na trg sa svojim trima kćerima.

"To je i palestinski blagdan i volimo biti dio toga", dodao je on. Hodočasnici iz cijelog svijeta šetaju ulicama, pjevaju božićne pjesme i posjećuju crkve.

Proslava će kulminirati ponoćkom u 1.700 godina staroj Crkvi rođenja, sagrađenoj na mjestu za koje se vjeruje da je na njemu rođen Isus.