SAD
0

Hiljade tona nafte izlilo se na Aljasci

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hiljade tona sirove nafte izlile su se iz glavnog naftovoda na Aljasci.

Naftovod je zatvoren u toj američkoj saveznoj državi, a radnici su evakuirani. Do izlijevanja nafte je došlo na jednoj pumpnoj stanici cjevovoda dugog 1.300 kilometara. Ekološka služba Aljaske je saopćila da nema većeg zagađenja. Kompanije koje naftovod koriste, morale su zatvoriti proizvodnju dok se kvar ne otkloni.

Trans-Alaska cjevovodom upravlja konzorcij od pet naftnih kompanija. Najveći vlasnik s 47 posto je BP, koji se trenutno bori s velikom naftnom mrljom u Meksičkom zaljevu. Do izlijevanja je došlo kada je cjevovod zatvoren kako bi se provelo rutinsko održavanje, piše Alaska Dispatch.

"Na crpilištu broj 9 nafta je počela ponovo teći u spremnik iz cjevovoda i to nakon što se potrošila pomoćna baterija. Bez struje, nitko nije znao koliko je nafte u spremniku. Nakon što se spremnik prepunio, nafta je počela teći okolo", rekao je Tom DeRuyter, koordinator na mjestu događaja za Ekološku službu Aljaske.

"Ventil je zatvoren, a mjesto istjecanja je pod kontrolom", stoji u saopćenju Alyeske, koja cjevovodom upravlja.

"Sljedeći je korak uklanjanje prolivene nafte kao i provođenje istrage zbog čega je uopće došlo do izlijevanja", dodaje DeReyuter, prenose u srijedu agencije.