Zbog nabujale Visle
0

Hiljade stanovnika Varšave se priprema za evakuaciju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poljska prijestonica se priprema za evakuaciju više hiljada stanovnika zbog nabujale Visle u središtu grada. Šest osoba je izgubilo život u poplavama od ponedjeljka.

Vodostaj Visle popeo se na 5,6 metara nakon obilnih višednevnih padavina u južnoj Poljskoj. Vodostaj će u petak poslijepodne dosegnuti dosad najviši nivo, najavili su stručnjaci. Očekuje se da će premašiti kritični nivo od 6,5 metara i dosegnuti 7,8 metara.

Gradski čelnici su uvjeravali građane da su pripremljeni za vodostaj od 8 metara, ali će hiljade osoba morati napustiti svoj dom ako vodostaj i dalje bude rastao.

Oko 1.500 vojnika sudjeluje u spasilačkim akcijama u šest pokrajina na jugu i u središtu Poljske, uz pomoć 58 čamaca i amfibija, izjavili su čelnici.

Premijer Donald Tusk rekao je da šteta od poplave zasad iznosi 2 milijarde eura (2,5 milijardi dolara). Tusk je kazao da je ovo najviši vodostaj Visle u zadnjih 160 godina.

Premijer je ponovio da neće proglasiti vanredno stanje. Vanredno stanje bi odgodilo predsjedničke izbore raspisane za 20. juna. Po zakonu, predsjednički izbori se mogu organizirati 90 dana nakon prestanka vanrednog stanja.

U Rumuniji su vlasti izdale u četvrtak novo upozorenje od poplava na Dunavu i na još dvanaest rijeka, prenosi Hina.