Zbog američkog napada
0

Hiljade Sirijaca na ulicama Damaska

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hiljade demonstranata okupile su se u četvrtak ujutro u centru Damaska na protestu protiv nedavnoga smrtonosnog američkog zračnog napada na jedno sirijsko selo na granici s Irakom, javili su novinari i fotoreporteri AFP-a.

Demonstranti koji su nosili slike predsjednika Bashara al-Assada i sirijske zastave okupili su se na trgu Yussef Admeh, u centru grada, nedaleko od američke ambasade.

"Dušom i krvlju, tebi se zaklinjemo Basharu", "Kolonisti, sirijski narod nikada neće pokleknuti", "Allah, Sirija, Bashar", uzvikivali su demonstranti, među kojima uglavnom studenti i službenici.

Oni su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne - američkom terorizmu", "Američka demokratija znači ubijanje civila u Abu Kamalu", regiji na sjeveroistoku Sirije, meti američkoga napada u nedjelju.

Oko ambasada SAD-a, Iraka, Saudijske Arabije i jedne američke škole pojačane su mjere sigurnosti.

Američka ambasada objavila je da će biti zatvorena u četvrtak zbog protesta. Ta je mjera poduzeta zbog visokog rizika u vezi s demonstracijama koje se održavaju u blizini njenih ureda. Državljani SAD-a u Danasku pozvani su da izbjegavaju ovaj dio grada.