Svijet
0

Hiljade radnika na demonstracijama u Barceloni

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade policajaca, nastavnika i medicinskog osoblja protestovalo je danas u Barseloni zbog smanjenja budžeta za pojedine službe javnog sektora u španskom regionu Katalonija.

Na protestu su se okupili stražari u zatvorima, vatrogasci, kao i medicinske sestre, buneći se zbog "rezanja" budžeta, koje će, po njihovom mišljenju, ugroziti sektore bezbjednosti, obrazovanja i zdravstva.

Broj okupljenih na demonstracijama različite grupe različito procjenjuju - između 15.000 i 125.000 demonstranata.

Smanjenje budžeta u javnom sektoru naročito je pogodilo region Katalonije, u kojem je stopa nezaposlenosti na kraju 2011. dostigla 23 odsto, dok pet miliona ljudi nema stalni posao, prenio je France presse.

Ovo je bio posljednji u nizu masovnih protesta u Španiji, zbog mjera koje je vlada te zemlje usvojila kako bi riješila finansijsku krizu.

Desetine hiljada radnika javnog sektora demonstriralo je u četvrtak u nekoliko gradova u Valensiji, najzaduženijem regionu Španije, zbog rezova.

Katalonski parlament trenutno razmatra budžet za 2012. koji uključuje rezove od 625 miliona evra kako bi zauzdali deficit i smanjili ga na 1,3 odsto od društvenog bruto proizvoda ove godine.
Rezovi u budžetu za zdravstvo, bezbjednost i obrazovanje počeli su prošle godine, a krajem 2011. Katalonija je predložila povećanje poreza i taksi za usluge kao što su univerziteti, javni transport i voda.

"Ovo je eksplozivni koktel", kaže David Mikel, portparol sindikata policije Katalonije (SPC).

"Nemamo opremu, situacija je patetična, u nekim slučajevima nemamo vozila da izvršimo naše operacije", rekao je on.

Španska centralna vlada odobrila je juče novi budžet koji zabranjuje za 17 moćnih regiona da budu u deficitu od 2020. godine.

Na današnjim protestima u Barseloni učestvovali su i zatvorski čuvari koji su blokirali ulaze u neke zatvore prošle sedmice zbog najave smanjenja plata.

"Ponekad imamo samo dva stražara na 500 zatvorenika", rekao je predstavnik čuvara Albert Anton agenciji Frans pres.