Svijet
0

Hiljade ljudi u pogrebnoj povorci Benazir Bhutto

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanska opozicijska čelnica Benazir Bhutto, ubijena u četvrtak u samoubilačkom napadu za koji je odgovornost preuzela Al-Qaida, pokopana je u petak u obiteljsku grobnicu u rodnoj pokrajini Sindh na jugu Pakistana.

Bhutto, koja je bila prva žena koja se nalazila na čelu vlade jedne muslimanske zemlje, počiva pored svog oca Zulfikara Ali Bhutta, prvoga izabranog premijera zemlje, koga je vojska svrgnula 1977. a potom objesila.

Agencije prenose da su deseci hiljada ljudi, plačući te iskazujući tugu i gnjev, pratili u petak kovčeg bivše premijerke iz doma njezine obitelji do obiteljske grobnice.

Asif Ali Zardari, suprug ubijene Bhutto, hodao je iza kovčega umotanoga u zastavu Pakistanske narodne stranke (zeleno, crveno i crno), kojom je Bhutto predsjedala, u procesiji dugoj sedam kilometara do obiteljskog mauzoleja.

Bhutto (54), koja se nadala da će pobijediti na izborima 8. januara, ubijena je u četvrtak na predizbornom skupu u gradu Rawalpindiju. Njezina smrt bacila je nuklearnu silu Pakistan u jednu od najtežih kriza u 60 godina postojanja.

Odgovornost za ubistvo prodemokratske političarke preuzela je u petak međunarodna teroristička mreža Al-Qaida, čiji je vrhovni zapovjednik za Afganistan objavio da je bivša premijerka kažnjena jer se udružila s nevjernicima.

Ubistvo Benazir Bhutto izazvalo je val nasilja u Pakistanu, ponajviše u njezinoj rodnoj pokrajini Sindh. Prema dosad poznatim podacima ubijeno je 16 osoba.

Svjetski lideri oštro su osudili ubistvo i pozvali Pakistan neka ne skreće s puta prema demokratiji. Usprkos velikim nemirima i krizi u zemlji, pakistanska vlada zasad nije najavila da bi mogla odgoditi parlamentarne izbore.

Opozicijski čelnik Nawah Sharif pozvao je u petak vladu da odgodi izbore jer bi oni u ovome trenutku zemlju mogli dovesti do "uništenja" te je pozvao predsjednika države Perveza Musharrafa da podnese ostavku, neizravno ga optuživši da je odgovoran za smrt Benazir Bhutto.

U Pakistanu je proglašena trodnevna nacionalna žalost, u čast prve žene koja je u dva navrata vodila ovu veliku muslimansku zemlju.