Svijet
5

Hiljade ljudi na ulicama Kijeva: Ne želimo Rusiju, želimo EU

Anadolija
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nekoliko desetaka hiljada građana maršira ulicama Kijeva, u Ukrajini, zahtijevajući da tamošnji lideri promijene pravac djelovanja i potpišu Sporazum o stabilizaciji i približavanju sa EU, uprkos pritisku Rusije.

Ovo su najmasovniji protesti u Ukrajini od 2004. godine i Narandžaste revolucije kada su osporeni rezultati izbora, a na vlast je došaa pro-zapadna vlada. 

Ovaj put na čelu demonstranata su lideri vodećih opozicionih partija koje pozivaju da protesti traju sve dok predsjednik Viktor Yanukovych ne pristane da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini i politički sporazum sa EU na samitu koji će se održati naredni petak. 

Demonstranti marširaju prema Europskom trgu pjevajući nacionalnu himnu i noseći slogan "Ukrajina je Europa", te zastave EU i Ukrajine. Procjene govore da je na demonstracijama oko 50.000 ljudi. 

Ruski lideri su iznenada najavili prošle sedmice da se povlače od potpisivanja EU sporazuma, tvrdeći da Ukrajina ne može sebi priuštiti ugrožavanje veza sa Rusijom. Ruska vlada je djelovala agresivno kako bi ugrozila potpisivanje ovog sporazuma, te kako bi Ukrajinu približila potpisivanju trgovinske unije kojom dominira Moskva. 

"EU znači razvoj za Ukrajinu", kaže 19-godišnji student menadžmenta Andriy Mazeta. "Trgovinska unija znači destrukciju Ukrajine. Moramo gurnuti Rusiju što dalje je to moguće". 

Jedan od osnovnih preduslova za Ukrajinu da potpiše sporazum sa EU je puštanje bivše premijerke Yulie Tymoshenko, za koju se na Zapadu smatra da je politički zatvorenik. 

Yanukovych je sa malom razlikom pobijedio na izborima 2010. godine kada je njegova glavna protukandidatkinja bila Tymoshenko. Yanukovych želi ponovo da se kandiduje 2015. 

Na demonstracijama  u nedjelju, kćerka Yulie Tymoshenko pročitala je pismo svoje majke u kojem se zahtjeva da vlada potpiše sporazum sa EU. "To je naš put za normalan život", rekla je Eugenia Tymoshenko. "Ne dozvolite mu da nas ponize na ovaj način."

 Yuri Lutsenko, saveznik Tymoshenko koji je nedavno oslobođen iz zatvora, je bio puno oštriji u svom govoru tražeći od demonstranata da budu spremni da se bore za budućnost svoje zemlje. 

"Oni su proglasili rat protiv nas. Da li smo spremni da odgovorimo ovom izazovu?", rekao je Lutsenko obraćajući se masi.

EU insistira da je Yanukovych i dalje pozvan na samit koji će se održati u Vilniusu, glavnom gradu Litvanije.