Svijet
6

Hiljade ljudi iz cijelog svijeta će prisustvovati dženazi kralju Saudijske Arabije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdulaziz je sinoć preminuo u bolnici, a danas će mu biti klanjana dženaza u Velikoj džamiji i izvršen ukop. Riječi saučešća stižu iz cijelog svijeta, a dženazi će prisustvovati hiljade ljudi.

Saudijski kralj je umro nekoliko sedmica nakon što je Saudijska novinska agencija saopćila da boluje od teške upale pluća i da je u bolnici. Kraljevski sud nije objavio tačan uzrok smrti, a Abdulaziz je imao 90 godina.

Za njegovog nasljednika je imenovan njegov 79-godišnji brat, Salman bin Abdulaziz.

Uoči dženaze koja će se održati danas popodne u Rijadu, imam džamije Turki bin Abdullah je rekao da saučešća i pozdravi dolaze iz svih krajeva svijeta.

U Bahreinu, Jordanu i Palestini je proglašen dan žalosti. Generalni sekretar UN-a pohvalio je Abdullaha za mirovne inicijative za okončanje arapsko-izraelskog sukoba. I američki potpredsjednik Joe Biden je rekao da će njegova delegacija odati počast.

Abdullah je bio 13. od 37 sinova Kralja Abdulaziza. Rođen je u augustu 1924. godine u Rijadu, mada tačan datum nije utvrđen. Dozvoljavao je blage kritike njegove vlade u medijima, te je nagovijestio da bi ženama trebalo biti dozvoljeno da rade.