Francuska
0

Hiljade Kurda traže oslobađanje Odžalana

FENA
Hiljade Kurda demonstrirale su u subotu u Strasbourgu, gdje je sjedište Evropskog suda za ljudska prava, tražeći oslobađanje bivšeg vođe kurdskih separatističkih pobunjenika iz stranke PKK Abdullaha Odžalana, koji se od 1999. godine nalazi u zatvoru u Turskoj.

Kurdi su masovno dolazili iz Njemačke, Švicarske i Belgije, pa policija procjenjuje da ih je 10.000, dok organizatori tvrde da ih se okupilo 20.000.

Tražili su "Slobodu za Odžalana" i osudili njegovu "otmicu" 1999. godine.

Osnivača i bivšeg vođu Kurdistanske radničke stranke uhapsili su 1999. godine u Keniji turski agenti, uz pomoć američkih obavještajnih službi.

Savez kurdskih udruženja u Francuskoj (Feyka), koji je organizirao demonstracije, osuđuje "međunarodnu zavjeru" u okviru ovog hapšenja.

Odžalan je u Turskoj osuđen na smrt zbog "separatizma" u junu 1999. godine, ali je kazna 2002. godine preinačena u doživotni zatvor, nakon što je ukinuta smrtna kazna.

Evropski sud za ljudska prava je preporučio u maju 2005. godine organiziranje novog suđenja u Strasbourgu, ocijenvši da je suđenje iz 1999. godine bilo "nepravedno".

Odbor za borbu protiv mučenja pri Vijeću Evrope ocijenio je prošle godine, nakon posjete zatvoreniku na otoku-zatvoru Imrali, da treba prekinuti njegovu izolaciju zbog mentalnog zdravlja.

Kurdistanska radnička sdtranka, koju Turska, Evropska unija i SAD smatraju terorističkom organizacijom, započela je 1984. godine secesionističku pobunu na jugoistoku Turske, u kojoj je ubijeno 37.000 ljudi.