Obilježavanje svete nedjelje
101

Hiljade kršćana slavi Uskrs u Jerusalemu

FENA
Obilježavanje svete nedjelje u Jerusalemu (Foto: Arhiv/AFP)
Obilježavanje svete nedjelje u Jerusalemu (Foto: Arhiv/AFP)
Hiljade kršćanskih vjernika i hodočasnika slave danas Uskrs u Jerusalemu procesijama i molitvama.

Uskršnjoj misi u drevnoj crkvi Kristovog groba, podignutoj na mjestu gdje je, prema kršćanskom vjerovanju, Isus razapet, sahranjen i uskrsnuo, sveštenstvo u bijelim i zlatnim odorama služilo je misu. Italijanski premijer Mario Monti, koji je došao u crkvu u okviru privatne posjete, pridružio se masi vjernika, prenio je AP.

On se rukovao s hodočašnicima i razgovarao s kaluđerima u jerusalemskom starom gradu. Nadomak zidina starog grada oko 350 osoba je pjevalo u takozvanoj grobnici u bašti, gdje oni veruju da je Isus sahranjen. Proslavom Uskrsa završava se obilježavanje svete nedjelje, koja je sjećanje na razapinjanje i vraćanje u život Isusa.

Istočne pravoslavne crvke slave danas Cveti, dolazak Isusa u Jerusalem, a Uskrs slijedeće nedjelje. U Svetoj zemlji živi oko 110.000 kršćana Arapa, uz hiljade kršćana stranih radnika, azilanata i imigranata iz bivšeg SSSR-a. Njima se na proslavi kršćanskih praznika pridružuju hodočasnici. Ove godine se Uskrs poklapa s proslavom jevrejske Pashe koja traje osam dana, a počela je u petak sa zalaskom sunca tradicionalnom večerom - seder .

Tokom cijelog praznika - sjećanja na egzodus Jevreja iz egipatskog ropstva, vjernici jedu beskvasni hleb - maces.