Svijet
0

Hiljade izbjeglica izgubile život pokušavajući ući u EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedna njemačka organizacija za zaštitu azilanata kritizirala je u petak azilantsku politiku Evropske unije koju smatra odgovornom za hiljade mrtvih na njenim granicama.

"Za kandidate za egzil vanjske granice EU-a su postale zajedničke grobnice", digao je glas zvaničnik nevladine organizaicje Pro Asyl Guenter Burkhardt na stranici dnevnog lista Frankfurter Rundschau, prenosi AFP.

Povodom svjetskog dana izbjeglica podsjetio je na broj onih koji su izgubili život u moru pokušavajući da dođu do EU-a bježeći od ratova i progona.

"Od 1988. godine 8.114 osoba je izgubilo život u Sredozemnom moru i na Atlantiku, 2.486 u Sicilijanskom kanalu, 3.986 između sjeverne Afrike i Španije, u Gibraltarskom prolazu i na Kanarima, 885 u Egejskom moru".

"Evropa, koja ozbiljno shvata ljudska prava, treba da spasi ljude od nesreće i progona", piše Burkhardt u apelu evropskom parlamentu.

"Dok su ministri unutarnjih poslova EU-a razgovarali početkom juna da li da prihvate iračke izbjeglice, neumoljiva bitka se odvijala na granicama Unije protiv osoba koje traže utočište", sa žaljenjem je konstatirao zvaničnik.

"Evropa, koja je stoljećima bila kontinent imigracije ne smije prihvatiti da smrt postane norma" na granicama EU-a, kazao je on.

Broj izbjeglica i raseljenih osoba koje su željele da izjegnu sukobe i prirodne katastrofe nikada nije bio tako veliki u svijetu, dostigavši 67 miliona ljudi godišnje, alarmiralo je u utorak Visoko povjerenstvo Ujedinjeih nacija za izbjeglice (UNHCR).