Žele sigurna radna mjesta
10

FOTO / Hiljade italijanskih radnika protestovalo zbog javne potrošnje

SRNA
Hiljade članova radničkih sindikata Italije protestovalo je danas u centru Rima zbog smanjenja javne potrošnje, gubitka radnih mjesta i zatvaranja farbika, apelujući na vladu Marija Montija da učini više da pomogne radnicima u vrijeme recesije.

"Mi smo ovdje da podržimo sve radnike koji su u sporu sa svojim kompanijama u vrijeme ekonomske krize", rekao je demonstrant Michele Giuliva, pridružujući se protestima u organizaciji sindikata CGIL, najvećeg u Italiji.

Radnici svih sektora okupili su se na trgu ispred bazilike Svetog Jovana, što je tradicionalno mjesto okupljanja ljevičara, noseći crvene balone i transparente sa sloganima kao što su "Odlazi, Monti", javio je Reuters.

Sekretar CGIL-a Susanna Camusso osudila je vladu, istakavši da su mjere štednje propale i da zakonodavci treba da se koncentrišu na to kako da ohrabre investicije i povećaju stopu zaposlenosti.

"Vaša politika pogodila je potrošnju, ali nije riješila probleme industrije i nije zbrinula radnike. Vaša politika je razlog zašto je zemlja u dubokoj recesiji", poručila je Camusso.

Današnji protesti posljednji su u nizu protiv italijanske vlade i podudaraju se sa sličnim skupovima na jugu Evrope, od Grčke do Španije.

Mogućnost zatvaranja fabrika kao što su aluminijumski kombinat "Alkoa" na Sardiniji i željezara "Ilva" na jugu Italije izazvala je ljutite proteste i štrajkove radnika koji strahuju za svoja radna mjesta.

U petak, sud je naredio automobilskom proizvođaču Fiatu da vrati na posao 145 radnika koje je otpustio početkom godine zbog spora sa sindikatom. Radnici su članovi sindikata CGIL metalske industrije, koji je odbio da prihvati nove uslove rada koje je uveo Fiat.

Mjere štednje u Italiji, koje je uveo Monti da bi smanjio dug i učvrstio tržište obveznica nakon što je smijenio premijera Silvija Berlusconija prošle godine, izazvale su dodatna nezadovoljstva jer su povećanje poreza, penziona reforma i smanjenje potrošnje uticali na prihode radnika.

Demonstracije protiv mjera štednje održane su danas i u Londonu.