Svijet
6

Hiljade Italijana na ulici, sindikati najavljuju štrajk

SRNA
Hiljade nezaposlenih Italijana protestovalo je danas sjedeći ispred zgrade parlamenta u Rimu, a sindikati su najavili štrajk ako vlada ne nastavi da pomaže privremeno nezaposlene, za koje je novca sve manje.

Često podijeljeni italijanski sindikati ovog su puta ujedinili snage da bi pozvali privremenu vladu Marija Montija da pronađe oko 1,5 milijardu eura za oko 700.000 radnika koji su trenutno bez posla, ali koji na osnovu posebnog programa za privremeno nezaposlene primaju dio plate.

Program zajedničkim sredstvima finansiraju država i kompanije, a njime je firmama omogućeno da tokom krize pošalju kućama dio zaposlenih, uz manja primanja, dok te firme ponovno ne stanu na noge.

S obzirom na stanje italijanske privrede broj korisnika ovog programa samo je od početka ove godine narastao za više od pola miliona ljudi, tako da je takvih radnika sada oko 700.000, a sredstva za ovu godinu gotovo su potrošena.

U nastojanju da Italija smanji javni dug i uštedi što je više moguće, privremeno nezaposleni mogli bi uskoro ostati bez ikakvih prihoda - javljaju mediji.

"Vlada više nema alibi. Ako ne dobijemo garancije, biće još protesta, nastavićemo zauzimati trgove ove zemlje", rekla je lider sindikata CGIL koji broji šest miliona članova Susanna Camusso.