I Mahmoud Abbas na ponoćki
0

Hiljade hodočasnika slile se u Betlehem na Božić

FENA
(Foto: Reuters)
Hiljade kršćanskih vjernika stigle su u petak u Betlehem kako bi proslavili Božić u gradu u kojem se, po Bibliji, rodio Isus.

Latinski patrijarh Jerusalema Fuad Twal stigao je u grad popodne, na kraju tradicionalne procesije koja je krenula iz Jerusalema.

Prvi dio procesije vjernici su prešli u automobilima, a na trg Manger u Betlehemu ušli su pješice, u pratnji izviđača iz kršćanskih škola i udruga mladih.

Trg ispred bazilike Rođenja Isusova prepun je još od jutra, pa je policija morala zatvoriti neke ulaze kako bi smanjila gužvu. Kada je patrijarh, najviši dužnosnik Katoličke crkve u Svetoj zemlji, ušao na trg, lokalni mujezin pozvao je muslimane na molitvu.

Horovi će tokom večeri na trgu pjevati božićne pjesme, a patrijarh Twal u ponoć će predvoditi misu u crkvi Svete Katarine, u rimokatoličkom dijelu bazilike Rođenja Isusova, izgrađene na mjestu štale u kojoj je, kako se vjeruje, rođen Isus.

Iako je musliman, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas planira doći u Betlehem iz svog štaba u Ramallahu i prisustvovati ponoćki. To je tradicija koju je uveo njegov preteča Yasser Arafat.

Uprkos tome što je okružen visokim zidom, dijelom izraelske zaštitne ograde oko Zapadne obale, Betlehem je ove godine prepun hodočasnika i svi njegovi hoteli su popunjeni.

Palestinske turističke vlasti procjenjuju da će do kraja godine dva miliona ljudi posjetiti taj grad na jugu Zapadne obale.