Južna Osetija
0

Hiljade Gruzijaca prisiljeni bježati iz tampon-zone

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Naoružana milicija je protjerala hiljade izbjeglica iz njihovih sela u tampon zoni oko Južne Osetije koju kontrolira ruska vojska, saopćilo je u petak Visoko povjerenstvo Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

Oko 2.300 raseljenih osoba zvanično je registrirano u gradu Gori, a 800 ih je smješteno pod šatorima u kampu podignutom tokom sedmice, izjavila je za štampu glasnogovornica UNHCR-a Helene Caux, prenio je AFP.

"Nove izbjeglice u Goriju pričaju o zastrašivanju i fizičkom nasilju koje provodi milicija u tampon zoni", kazala je ona.

Gruzija je u četvrtak optužila Rusiju za "etničko čišćenje" u regiji Južne Osetije i u tampon zoni koju kontrolira ruska vojska.

Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) je izrazio zabrinutost zbog sudbine "starijih osoba i onih koji boluju od hroničnih bolesti a žive u izoliranim selima u svim zonama u kojim je bilo sukoba".

"Situacija je još uvijek vrlo nestabilna sa stanovišta sigurnosti zbog velikog prisustva oružja", izjavio je za štampu glasnogovornik MKCK-a Simon Schorno.