Protest u Budimpešti
0

Hiljade demonstranata protiv predloženog ustava

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više hiljada demonstranata protestvovalo je u petak u centru Budimpešte protiv prijedloga ustava koji bi mađarski parlament trebalo da usvoji u ponedjeljak, javila je mađarska novinska agencija MTI.

Protest je organizovala grupa pod nazivom "Jedan milion za mađarsku slobodu tiska" sa 84.000 članova, preko Facebooka, koja je u proteklih nekoliko mjeseci održala nekoliko protesta s istim ciljem - sloboda medija.

U obraćanju okupljenima u Budimpešti lider Mađarske unije za građanske slobode Balas Denes rekao je da je sadašnji ustav Mađarske stvorio vladavinu prava i demokratski sistem, dok novopredloženi najviši pravni akt zemlje "samo odražava pohlepu za moći vladajuće stranke" desnog centra Fidesz.

Denes je kazao da je tekst predloženog ustava nastao bez učestvovanja javnosti i kako vladajuća većina nije ovlaštena da donosi novi ustav, jer je "šutjela o svom planu u toku predizborne kampanje prošle godine".

Prema ocjenama govornika na protestu u petak, u mađarskoj prijestolnici, predloženi ustav odraz je kršćansko-konzervativne ideologije.