Svijet
0

Hiljade demonstranata obilježile 4. godišnjicu pada Bagdada

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Deseci hiljada demonstranata ogrnutih iračkim zastavama protestirali su u Nadžafu obilježavajući četiri godine od ulaska angloameričkih snaga u Bagdad i svrgavanja režima Saddama Husseina.

Radikalni šiitski vjerski vođa Moqtada al-Sadr pozvao je Iračane da povodom ove godišnjice protestiraju u svetom gradu Nadžafu protiv američkog prisustva u Iraku.

"Ne Americi! Dolje Bush!... Da Moqtadi", uzvikivali su demonstranti, uglavnom muškarci i dječaci, mašući iračkim zastavama, među kojima se isticala jedna dužine desetak metara, u koloni koja se kretala od Kufe do susjednog Nadžafa, 160 kilometara južno od prijestonice, a koju su pratila dva kordona policije.

Iračke vlasti najavile su 24-satnu zabranu kretanja vozila u Bagdadu koja je počela u 05.00 sati po lokalnom vremenu (03.00 sata po srednjoevropskom) kako bi se spriječili eventualni napadi automobila-bombi.

U saopćenju koje je u nedjelju dijeljeno u Nadžafu Al-Sadr (33) pozvao je iračke snage da obustave saradnju s Amerikom i da mu se priključe u borbi protiv "zakletog neprijatelja".

Mladi vjerski vođa, čija se naoružana grupacija, poznatija kao Mahdijeva vojska, borila protiv američkih snaga 2004., poslednji put je viđen u javnosti u svetom gradu Nadžafu sredinom januara.

Američki i irački zvaničnici tvrde da se Al-Sadr nalazi u susjednom Iranu, dok njegovi saradnici inisistiraju da je on i dalje na teritoriji Iraka.

Današnje demonstracije obilježavaju dan kada su američke snage, prije tačno četiri godine, ušle u iračku prijestonicu, dvadeset dana od početka angloameričke invazije na Irak, s ciljem svrgavanja režima Saddama Husseina.

Četiri godine kasnije bilans žrtava u Iraku je više od 3.280 poginulih američkih vojnika, 140 britanskih i 124 iz drugih država, kao i na desetke hiljada poginulih Iračana, prenijela je agencija Reuters.