Alžir
0

Hiljade demonstranata na protestima traže demokratske reforme

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Uprkos zvaničnoj zabrani, više hiljada demonstranata okupilo se u subotu u centru Alžira, uz snažno prisustvo policije, zahtijevajući demokratske reforme.

Prije početka protestnog marša, zakazanog za 11 sati po lokalnom vremenu, došlo je do koškanja između demonstranata i policije, a neki demonstranti su uhapšeni.

Demonstranti su vikali "ne policijskoj državi" i " Bouteflika napolje", misleći na predsjednika Abdelaziza Bouteflika koji se na vlasti nalazi od 1999. godine, javile su agencije.

Organizatori protesta, koji tvrde da su ih, djelimično, inspirisali nedavni događaji u Egiptu i Tunisu, kažu da je policija mnoge koji su željeli da se pridruže demonstracijama spriječila u tome.

Na trgu Kenedi, koji se nalazi oko tri kilometra od centra Alžira, na primjer, bilo je više policije nego demonstranata.

U skladu s vanrednim stanjem, koje je u Alžiru na snazi od 1992. godine, protesti su zabranjene, ali brojna upozorenja vlade da demonstranti ne izlaze na ulice očigledno nisu urodila plodom.

Vlasti su saopćile da su odbile da izdaju dozvolu za protestni marš zbog opasnosti po narušavanje javnog reda i mira, a ne zato što pokušavaju da uguše bilo kakvo neslaganje sa zvaničnom politikom.

Vlada je, takođe, poručila da radi na otvaranju novih radnih mjesta i izgradnji novih kuća i obećala uvođenje većih demokratskih sloboda.

Današnji protestni marš je organizovao Nacionalni koordinacioni centar za demokratske promjene, koalicija organizacija za građansko društvo, malih sindikata i nekih opozicionih partija, sa ciljem da izvrši pritisak na vlasti da dozvole demokratske reforme, ali organizatori nisu tražili Bouteflikin odlazak.

Organizatori tvrde da se na trgu Prvi maj, blizu centra Alžira, okupilo 10.000 demonstranata, novinari s lica mjesta izvještavaju da se radi o 2.000 osoba, a policija je saopćila da nema više od 800 demonstranata, navele su agencije.

Protest nisu podržali vodeći alžirski sindikati, niti najveće opozicione stranke - Front socijalističkih snaga i islamističke partije koje su zabranjene početkom 90-ih godina, ali i dalje imaju izvjestan uticaj u zemlji.

Nedaleko od mjesta protesta, održan je mali kontramiting, na kome su okupljeni uzvikivali "Želimo mir, a ne haos" i "Alžir nije Egipat".