Svijet
0

Hiljade bisera pronađeno nedaleko od američke obale

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Američki ronioci su pronašli nekoliko hiljada bisera u maloj, željeznoj škrinji koju su nedaleko od Key Westa (Florida) slučajno otkrili tokom potrage za olupinom španske galije Santa Margarite iz 17. stoljeća, saopćeno je u petak.

Ronioci iz Blue Water Venturesa na Key Westu saopćili su da su početkom sedmice pronašli zakovanu kutiju dimenzija 9 cm x 14 cm, zajedno sa zlatnom polugom, osam zlatnih lanaca i stotinama drugih artifakta. Otkriveni predmeti su bili zakopani u pijesku na dubini od 5,5 metara, oko 65 km zapadno od Key Westa.

"U maloj škrinji se nalazi nekoliko hiljada bisera različitih veličina, od 0,32 cm do 2,00 cm", saopćio je Duncan Mathewson, arheolog i partner u Blue Water Venturesu. Prema njegovom mišljenju radi se o izuzetno rijetkim biserima, zbog njihove starosti i očuvanosti. Biseri obično ne mogu preživjeti u okeanu kada napuste školjku koja ih proizvode.

"Biseri su u odličnom stanju zahvaljujući dobro zatvorenoj željeznoj škrinji u kojoj su smo ih i pronašli", dodao je arheolog James Sinclair.

"Dok se izvučeni biseri ne očiste i ne pregledaju, ne možemo znati njihovu pravu vrijednost, ali vjerovatno je da se ovdje radi o milionima dolara", kazao je Mathewson.

Santa Margarita se 1622. godine našla na udaru uragana i potonula. Dio blaga i artifakta sa ove španske galije prvi je 1980. godine pronašao jedan od pionira istraživanja morskih dubina, Mel Fisher.