Traže revidiranje rezultata izbora
0

Hiljade Armenaca demonstriralo protiv reizbora Sarkissiana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gotovo 5.000 demonstranata se okupilo u srijedu u glavnom armenskom gradu Erevanu kako bi demonstrirali protiv pobjede odlazećeg šefa države Sergeja Sarkissiana na predsjedničkim izborima.

Pristalice glavnog protivnika ponovo izabranog predsjednika, bivšeg ministra vanjskih poslova Raffija Hovannissiana, okupile su se na Trgu slobode u središtu grada, kako bi tražili da se revidiraju rezultati predsjedničkih izbora održanih u ponedjeljak.

"Moramo ljudima dati njihovu pobjedu!", uzviknuo je Hovannissian pred grupom ljudi, tvrdeći da je on stvarni pobjednik izbora. "Oni koji su iznevjerili vlast moraju biti izvedeni pred lice pravde", nastavio je on.

Pedesetdevetogodišnji Sarkissian je dobio 58,64 posto glasova prema 36,75 za 54-godišnjeg Raffija Hovannissiana, prema potpunim rezultatima koje je objavila Središnja izborna komisija.

Međutim, od ponedjeljka, pristalice Hovannissiana optužuju Sarkissiana za prevaru na izborima te je bivši ministar vanjskih poslova proglasio svoju pobjedu.

"Ja sam izabrani predsjednik Armenije. Bit ću sretan da se sretnem sa Sergejom Sarkissianom i razgovaram s njim o transferu vlasti", rekao je on u utorak.

"Hovannissian je pobijedio. On treba postati naš predsjednik, Sarkissian treba otići", rekla je agenciji AFP penzionisana 64-godišnja Susanna, na skupu u srijedu.

Šefica evropske diplomatije Catherine Ashton i evropski povjerenik za proširenje Stefan Fule, pozdravili su u srijedu napredak u toku glasanja, insistirajući na potrebi da se provjere optužbe za prevaru, u zajedničkom saopćenju.

U utorak je Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi ocijenila da su izbori obilježeni progresom, osuđujući nedostatak konkurencije.

Izbori su bili test-glasanje za demokratiju u ovoj bivšoj sovjetskoj kavkaskoj republici. U 2008. godini, pobjeda Sarkissiana na predsjedničkim izborima je pokrenula demonstracije koje su se izrodile u sukob nakon intervencije policije, kada je poginulo 10 osoba.