Svijet
0

Hilari Klinton u Ankari

FENA
Američki državni sekretar Hilari Klinton u Ankari završava višednevnu turneju po Evropi gdje će s domaćinima razgovarati o unapređenju saradnje dviju zemalja, strateških saveznika u rješavanju krize na Bliskom istoku i na Kavkazu, prenijele su agencije.

Šefica američke diplomatije će se tokom dana sresti s predsjednikom, premijerom i ministrom spoljnih poslova Turske i, kako se najavljuje, u centru pažnje će biti obnavljanje posredničke uloge Ankare u izraelsko-sirijskom sporu pogotovu što je Stejt dipartment odlučio da ovog vikenda uputi svoje diplomate u Damask u pokušaju da normalizuje odnose dviju zemalja.

U Istanbulu su posredstvom Ankare dosad održane četiri runde posrednih pregovora Damaska i Tel Aviva.

Kontakti dviju zemalja su prekinuti krajem prošle godine zbog izbora u Izraelu kao i oštrih optužbi premijera Tajipa Erdogana na račun izraelske vlade zbog krvoprolića u Gazi.

U današnjim razgovorima bit će riječi i o saradnji Ankare i Vašingtona prilikom najavljenog povlačenja Amerikanaca iz Iraka.

Nezvanično se tvrdi da SAD traže korišćenje turskih luka i aerodroma.

U diplomatskim krugovima SAD u Ankari se nadaju da će ova posjeta doprinijeti eleminisanju antiameričkog raspoloženja koje je izazvala invazija na Irak. Prema svim anketama, doskorašnji predsjednik Džordž Buš bio je stalno 'na optuženičkoj klupi' kao najveća prijetnja miru u svijetu.

Mediji otkrivaju da će turska strana u razgovorima pokrenuti sadašnju kampanju u SAD u kojoj se traži da Kongres prizna genocid koji su Turci izvršili nad Jermenima u vrijeme raspada Otomanske imperije 1915. godine.

Ukoliko se takva rezulucija usvoji na Kapitol hilu, to bi, upozoravaju u Ankari, ozbiljno poremetilo odnose dviju zemalja.