Liban
0

Hezbollah upozorio Izrael da ne započinje novi rat

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lider libanskog Hezbollaha, šejh Hassan Nasrallah, upozorio je u četvrtak navečer da bi Izrael veoma rizikovao kada bi odlučio da počne rat protiv Libana, ili protiv bilo koje druge zemlje na Bliskom istoku.

Zato je savjetovao izraelskim političarima i generalima da ostanu na oprezu i klone se toga.

Nasrallah se u govoru preko novinskog kanala sa sjedištem u Kuvajtu osvrnuo na nedavnu napetost između Izraela i sjevernih susjeda, ocijenivši da bi "svaki rat koji bi Izrael započeo protiv Libana, ili negdje drugdje u regiji, predstavljao vrlo opasan rizik" za tu zemlju.

"Ta vrsta rata bi izmijenila svaki parametar na Bliskom istoku, rekao je lider šiitskog Hezbollaha", naglasivši da njegova organizacija nije zaplašena prijetnjama, ni psihološkim ratom Izraela.

Nasrallah je zaključio da ne misli da je rat na pomolu, uprkos svom zastrašivanju.

"Kada vidite svu tu američku i izraelsku buku, to znači da oni žele da je iskoriste da postignu političku, psihološku i određenu sigurnosnu prednost, a da ne započnu rat, kazao je Nasrallah", prenijeli su izraelski mediji.

Osvrćući se na navodni dogovor o isporuci dugometnih raketa, za koji je Izrael optužio Siriju i Hezbollah, Nasrallah je rekao da se time samo jača samopouzdanje Hezbollaha i sposobnost otpora da brani zemlju.

"Danas su to "scudovi", juče su bile druge vrste raketa, cilj je isti da se zastraši Liban, da se zastraši Sirija i da se izvrši pritisak na Liban i Siriju, pokret otpora i libanski i sirijski narod", rekao je vođa Hezbollaha.

Sirija je je negirala da je predala Hezbollahu takve rakete, a Hezbollah, kao što je uobičajeno, nije direktno komentirao optužbe Izraela.

Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak navečer je, međutim, izjavila da prebacivanje oružja militantima Hezbollaha u Libanu prijeti da gurne region u nestabilnost.

"Mi smo energično govorili o ozbiljnoj opasnosti sirijskog transfera oružja Hezbollahu. Osuđujemo to najjače moguće i izrazili smo našu zabrinutost direktno sirijskoj vladi, istakla je ona u govoru pred Američkim jevrejskim komtetom u Washingtonu", naveli su izraelski mediji.

Ona je upozorila da transferisanje oružja tim teritorijama, posebno dalekomentih raketa, predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti Izraela.

"Sve zemlje moraju prestati da snabdjevaju oružjem terorističke grupe kao što su Hezbollah i Hamas. Svaka raketa prokrijumčarena u južni Liban ili Gazu udaljuje cilj mira, upozorila je Clinton, koja je direktno pomenula sirijskog predsjednika Bashara Assada", naglasivši da vodi opasnu politiku.

"Predsjednik Assad donosi odluke koje bi mogle značiti rat ili mir u regionu", istakla je Clinton.

Izraelska vojska ratovala je protiv Hezbollaha u ljeto 2006. godine više od mjesec dana, kada je poginulo 1.200 osoba u Libanu, uglavnom civila i 160 Izraelaca, najviše vojnika.

Na osnovu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom je rat okončan predviđen je embargo na oružje za proiranski Hezbollah.