Saad Hariri
0

"Hezbollah će biti u vladi, htio to Izrael ili ne"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Naimenovani premijer u Libanu Saad Hariri potvrdio je da će šiitski Hezbollah sudjelovati u budućoj jedinstvenoj vladi, "htio to Izrael ili ne".

"Želim uvjeriti izraelskog neprijatelja da će Hezbollah biti dio vlade htio on to ili ne, jer je u interesu zemlje da svi budemo u toj vladi", naglasio je Hariri u utorak navečer.

"Suočavamo se s nekoliko izazova s kojim se ne može nositi samo jedna stranka, bez nacionalnog jedinstva", insistirao je Hariri, spomenuvši "izraelske prijetnje i ekonomske probleme Libana".

Izrael je u više navrata upozoravao na ulazak Hezbollaha u vladu, a izraelski premijer Benjamin Netayahu je upozorio 10. augusta da će "libanska vlada biti odgovorna za svaki napad s njenog teritorija ako Hezbollah bude zvanično njen dio".

Izrael je u ljeto 2006. godine vodio protiv šiitskog pokreta 34-dnevni rat u kojem ga nije uspio neutralizirati.

Otkako je sin bivšeg ubijenog libanskog premijera Rafica Haririja imenovan 27. juna, on pokušava formirati jedinstvenu vladu koja bi predstavljala istovremeno parlamentarnu većinu, koju podržava Zapad, i manjinu koju pomažu Damask i Teheran, a predvodi Hezbollah.

Pregovori uvijek zapnu oko raspodjele portfelja, pa se posmatrači plaše nove krize ako razgovori budu predugo trajali.