Svijet
0

Hezbolah razmjestio 50.000 aktivista na jugu Libana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libanska šiitska organizacija Hezbolah podigla je pripravnost u južnom Libanu na maksimum i razmjestila oko 50.000 boraca u blizini granice s Izraelom za slučaj izraelske agresije, piše danas libanski list "Safir", prenosi Tanjug.

U izvještaju se takođe navodi da su evakuisani politički štabovi organizacije koja je optužila Izrael za ubistvo svog vojnog komandanta Imada Mugnija u eksploziji automobila - bombe u Damasku u utorak, zaprjetivši da će se osvetiti.

Jedan drugi libanski list, povezan s Hezbolahom "Akbar" procjenio je da će novi ozbiljni vojni sukob s Izraelom izbiti u bliskoj budućnosti, iako je ta zemlja porekla umješanost u pogibiju Mugnija.

Mogućnost vojnog sukoba bila je tema intenzivnih diskusija između zvaničnika Hezbolaha i predstavnika Irana i Sirije koje podržavaju tu radikalnu islamističku organizaciju, prenose izraelski mediji.

Gerilci Hezbolaha ratovali su u ljeto 2006. godine više od mjesec dana protiv izraelske vojske. Poslije toga su se na granici između Izraela i Libana, na osnovu dogovora o prekidu vatre razmjestile desetine hiljada mirovnjaka UN i pripadnika regularne libanske armije. Libanski listovi ne navode kako su oni reagovali na pojačanje pripravnosti Hezbolaha. Nivo pripravnosti zbog opasnosti od novog sukoba podigle su i razne palestinske ekstremističke organizacije koje imaju predstavništva u Siriji i Libanu.

"Akbar" takođe piše da sirijski istražitelji sumnjaju da su u ubstvo Mugnija možda umješane zvanične bezbjednosne organizacije koje djeluju u arapskim zemljama i da neki uhapšeni tokom istrage nisu civili. Zašto je Mugnija bio u Damasku kada je poginuo još nije jasno. U petak su libanski izvori rekli da je u toku zajednička sirijsko - iranska istraga i da su uhapšeni neki ljudi uglavnom Palestinci koji žive u Siriji.

U međuvremenu je američka ambasada u Libanu naredila svom osoblju da bude na oprezu i da se uzdržava od korišćenja mobilnih telefona. Amerikancima koji žive u Libanu je takođe rečeno da budu budni i u stalnom kontaktu s ambasadom.

Ubijeni Mugnije bio je u posljednjih 25 godina u vrhu izraelske i američke liste traženih terorista, osumnjičen za čitav niz otmica i terorističkih napada širom svijeta u kojima je poginulo stotine ljudi.