Svijet
2

Hemon: Trump i njegovi sljedbenici imaju pravo na izbore ma koliko mahniti bili

Klix.ba
Aleksandar Hemon (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aleksandar Hemon (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Američki pisac bosanskohercegovačkog porijekla Aleksandar Hemon rekao je da Donald Trump, republikanski kandidat na predsjedničkim izborima u SAD-u, ima pravo da na demokratski način bude izabran na ovu funkciju, prenosi Guardian.

Hemon je objasnio svoju odluku da ne podrži grupu autora, njih 450, koji su se u SAD-u otvorenim pismom usprotivili nominaciji Trumpa.

Istakao je da ne podržava Trumpa te da je pravi način za borbu protiv kontroverznog biznismena zapravo glasanje za drugog kandidata na izborima.

"Trump se ponaša u skladu sa demokratskim izborima i ima pravo da bude izabran na funkciju predsjednika SAD-a. U skladu sa demokratskim izborima ponašaju se i njegovi sljedbenici, ma koliko mahniti bili", naglasio je Hemon.

Dodao je da demokratski sistem funkcioniše na način koji omogućava Trumpov izbor za predsjednika, ma koliko to zastrašujuće zvučalo.

"Izbori su praktično kao razgovor za posao. Šta je prag prihvatljivosti? Biti profesionalni političar? Biti demokrata? Da nemate male prste? Da niste Trump", pita se Hemon te dodaje:

"Ako je uspjeh i uzdizanje Trumpa ono što će vratiti američke pisce u politiku, onda prihvatimo objeručke ovaj razvoj situacije".