Irak
0

VIDEO / Hemijski Ali se još prije dvije godine pomirio sa smrću

Sarajevo-x.com
U ponedjeljak popodne u Iraku je pogubljen rođak Saddama Husseina poznat pod nadimkom "Hemijski Ali".

Krvnik Ali Hassan al-Majeed (65) obješen je zbog genocida i zločina protiv čovječnosti. Osuđen je zbog napada gasom na 5.000 kurda u gradu Halabja 1988. godine, odakle je i dobio nadimak.

Na njegovu naredbu, irački avioni preletjeli su grad Halabju i pet sati prosipali otrovne koktele sa gasom.

Bio bi obješen i ranije, ali se čekao kraj suđenja za ovaj slučaj, jedan od najvećih masakara za vrijeme Saddamovog režima.

Skoro u isto vrijeme u centru Bagdada dogodio se niz samoubistava auto bombama, gdje je najmanje 30 ljudi ubijeno, a 71 ranjeno.

"Hemijskog Alija", čije su vojne kampanje odnijele više desetina hiljada života, pratila je reputacija nemilosrdnog vladara. Bio je jedan od najtraženijih Iračana, a uhapšen je u avgustu 2003., pet mjeseci nakon invazije koalicijskih snaga nad Irakom i svrgavanja Saddama.

U junu 2007. osuđen je na smrt zbog vojne kampanje protiv kurda, od februara do avgusta 1988. godine, podsjeća Daily Mail.

U decembru 2008. Majeed je također osuđen na smrtnu kaznu zbog uloge u gušenju bune šiita nakon 1991. godine, a u martu 2009. zbog učešća u ubijanju u preseljavanju muslimana šiita 1999.

Barem 100.000 ljudi, od kojih je najviđe bilo civila, ubijeni su u manje od godinu dana. U toku suđenja puštane su kasete na kojima se čuju razgovori između Saddama i Majeeda. Na jednoj od njih "Hemijskom Aliju" je naređeno da "ne smije ostaviti nijednog kurda živog".

Sudu je u januaru 2007. rekao: Prihvatit ću smrt raširenih ruku."