Svijet
0

"Hemijski Ali" osuđen na smrt

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački Vrhovni kazneni sud osudio je u nedjelju na smrtnu kaznu "hemijskog Aliju", rođaka Saddama Husseina i dvojicu drugih visokih dužnosnika bivšeg iračkog režima za masakr nad 182.000 Kurda 1988. Ovi bivši dužnosnici su osuđeni s trojicom drugih optuženika za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene tokom kampanje masovnih pogubljenja i hemijskog bombardiranja u iračkom Kurdistanu, na sjeveru zemlje.

Glavni optuženi na sudskom procesu Hassan Al-Madžid, takozvani "Hemijski Ali", osuđen je na smrtnu kaznu vješanjem. Bivši irački ministar odbrane Sultan Hachim al-Tai i Hussein Rachid al-Tikrit, bivši zamjenik dužnosnika za vojne operacije u Iraku osuđeni su na smrtne kazne.

Ukupno šest optuženika se pojavilo pred iračkim Vrhovnim kaznenim sudom, specijalna sudska nadležnost za suđenje zvaničnicima bivšeg režima. Tužilaštvo je još aprilu tražilo smrtne kazne protiv petorice dužnosnika.

Dvojica optuženih Farhan al-Džuburi i Sabir al-Duri, dužnosnici jakih vojnih obavještajnih službi osuđeni su na doživotni zatvor.

"Hemijski Ali" otvoreno je priznao da je naredio da se upotrijebi hemijsko oružje protiv Kurda.

"Ja sam naredio vojsci da uništi sela i da negdje nastani seljake", izjavio je on tokom suđenja u nekoliko navrata, potvrdivši da ne smtara da je "počinio grešku".