Svijet
0

"Hemičar Ali" negira odgovornost za upotrebu hemijskog oružja

FENA
Ali Hasan al-Majid
Ali Hasan al-Majid
Rođak bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina, Ali Hasan al-Majid, poznat pod nadimkom "hemičar Ali", odbacio je danas u Bagdadu optužbe da je bio odgovoran za upotrebu hemijskog oružja tokom akcije Anfal u kojoj je ubijeno 100.000 Kurda.

"Kad je reč o hemijskom oružju... Nisam upotrebljavao niti izdao naredbu da se ono upotrijebi. Ne znam ko je upotrebljavao (hemijsko oružje) ukoliko ga je uopće upotrebljavao", rekao je "Hemičar Ali" na suđenju pošto je odbrana iznijela završnu riječ.

Al-Majid je branio akciju Anfal iračke vlade koja je izvedena krajem 1980-ih, tvrdeći da je kampanja protiv kurdskog stanovništva trebalo spriječiti invaziju Irana, prenio je AP.

Optuženi je precizirao da je iračka vlada bila prinuđena poduzeti akcije koje bi zaustavile invaziju iranskih trupa u sjeverne oblasti Iraka uz pomoć kurdskih pobunjenika.

Irački ekspert za hemijsko oružje negirao je da ima saznanja o masovnim grobnicama i kampanji genocida protiv Kurda.

"Radio sam ono što je trebalo da bude urađeno u tom trenutku", rekao je al-Majid, koji je jedan od petorice zvaničnika iz Sadamovog režima optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u vojnoj kampanji koja je trajala tokom iračko-iranskog rata, od 1980. do 1988. godine.

Ukoliko bi bili proglašeni krivim, mogli bi biti osuđeni na smrtnu kaznu vješanjem.

Suđenje je odgođeno za 10. juna.